Därför ger jag fortfarande pengar till människor som behöver

Antalet människor som sitter och önskar pengar eller annat för sin överlevnad har som jag upplever det ökat i Sverige. Hur gör jag som pappa och pastor när jag möter dessa älskade och värdefulla personer? Här kommer några tankar när dagen går mot natt.

Det pågår ett samtal, en debatt om hur det står till med vår jord och med folk omkring oss. Bland annat har Jakob Olofsgårds krönika i Jönköpings-Posten visat ett perspektiv. Han har själv slutat ge pengar direkt till dem som tigger, och menar att det är det bästa därför att då kan hjälporganisationer få del av gåvorna för att förvandla förutsättningarna i de länder människorna kommer ifrån. Olofsgård är inte emot den akuthjälp som ges här, som mat, dusch, tvätt och så vidare, men har valt bort givandet i muggen. Jag har själv inte läst krönikan (kanske en vass rubrik för att väcka intresse?), men hörde inslaget från SRP4 och har även läst några andra artiklar, i Dagen och Jnytt. Micael Grenholm breddar bilden väldigt bra genom sitt engagemang, se till exempel Stefanushjälpens blogg.

Vad tänker då jag i allt detta? Jo, om det enda vi gör är att lägga de få mynt vi har i behövande människors hattar eller muggar är det illa ställt med oss. Om vi bara ger för att stilla ett dåligt samvete, men sedan när vi gått förbi inte längre bryr oss, då är vi likgiltiga. De människor som vill ha hjälp är redan i behov, men om vi inte kan avvara lite av allt det vi har, då har vi inte fattat vad livet handlar om, eller hur gott ställt de absolut flesta i vårt land är. Jag tror vi behöver leva rättvisa och generositet som naturliga konsekvenser av att varje dag få ta emot livet som en gåva.

Självklart håller jag med Olofsgård att en huvuddel av vårt engagemang bör gå via hjälporganisationer för att förvandla förutsättningarna i de området som människor kommer från som tigger här. Och absolut är det både en nationell och internationell kris att det är som det är och verkar förbli så ett tag till, tyvärr.

Men för mig handlar det också om något större. Varför skulle jag inte ge till både och? Både till hjälporganisationen och till personen jag möter. Varför är det inte en fantastisk möjlighet att få uppmuntra en annan människa, en underbar kvinna eller man? Varför inte visa min dotter, som ofta är med när jag handlar mat och möter människor i som är i denna nöd, på att det är positivt att ge vidare? Självklart kommer jag berätta för mina barn om vårt engagemang, böner och givande för en bättre värld. För mig är det viktigt att försöka bemöta människor med Guds kärlek, och för mig innebär det att jag vill vara med och ge, också på detta sättet, liksom på många andra.

Här finns mycket att säga som till exempel: vad och till vem vi ska ge, hur mycket och hur ofta. Själv tänker jag att att det inte är det viktigaste, för om det är så riskerar vi att göra personerna som behöver vår hjälp till just objekt, vilket jag tror ingen vill som engagerar sig i dessa frågor.

I kyrkoåret är det nu domsöndagen. En påminnelse om att vi alla ska få stå till svars för vad vi varit, tänkt, gjort och inte gjort. Men också ett hopp om om att den som dömer allting är Herren Jesus, han som är barmhärtighetens konung.

3 reaktioner på ”Därför ger jag fortfarande pengar till människor som behöver

 1. Hej, så kul att få läsa din blogg! Håller med dej i detta, självklart att ge till organiserad verksamhet, men också ibland till den enskilde som sitter och tigger, troligen för att kunna skicka hem till sina barn. Jag försöker lägga i några mynt i jackfickan (eller byxfickan) för att lätt kunna plocka fram vid behov. För det är ju bara småpengar det handlar om. För mej märks det inte, för en annan kan det göra stor skillnad. Kram till dej och familjen!

  1. Hej Ruth.
   Tack för uppmuntran!
   Visst är det så att det är en utmaning att vi lever i ett kontantfattigt samhälle, men det gäller precis som du skriver om att komma ihåg. Eller ordna på annat sätt, som att ge någon av varorna som införskaffats i affären.
   Jag tänker att vi skulle kunna ge massor mer än vi anar. Mer om det kommer säkert i ett annat inlägg.
   Allt gott till er också
   Daniel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *