Glad sommar… och advent!

Vad ger vi vidare till nästa generation? Vilka traditioner bär vi i våra liv och ger till våra barn? Här kommer några tankar om detta och hur vår tid och vårt sammanhang formar oss.

Jag tror det är bra att som människor fira. Det har ett värde att som familjer ha traditioner som hjälper oss att leva livet med mål och med riktning. Vi riskerar annars att slitas itu av oordning och alla krav och infall som kan komma från oss själva och från andra.

Men vad ska vi då fira? Och vem styr vad vi firar? I vår tid finns det stor intressen som menar att vi ska fira genom att spendera en massa pengar eller göra speciella saker. Jag tänker till exempel på Black Friday och Mellandagsrean som alla kommer i handlarnas perspektiv. Den sistnämnda börjar dessutom ofta långt innan mellandagarna, kanske för att folk saknar någon/något att fira. Kulturella och religiösa händelser kopplas ihop med hur konsumismen vill ta plats som vår viktigaste och mest närvarande gud. Tänk om vi mycket mer kunde fira i tacksamhet i det lilla med det vi redan har.

Också när vi firar är under förskjutning. För oss i norra Europa, där det är korta dagar, kallt och så vidare denna tiden på året, är det välkommet med adventsljusstakar, stjärnor i fönstren och allt annat som förgyller vardagen. Men kom ihåg att detta bara är omkring 100 år gamla vanor som genom vår ökade välfärd har exploderat. Idag har de flesta av oss glömt att advent (ankomst) i kyrkoåret egentligen är fasteperioden innan julfirandet. Se lite mer om det på Ryttargårdskyrkans hemsida. Självklart sjunger vi glada sånger om den åsneridande kungen, men det är mer. Det är en rannsakan, en förberedelse.

Självklart är det tokigt att säga glad sommar i december, men låt oss också inse att advent inte är julen. Och låt oss fira advent just som advent, och sedan jul som jul, festen att Gud blev människa. Och låt den festen fortsätta långt efter julafton, då den ju egentligen bara är i sin linda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *