Välkommen barn! Äntligen förälder!

Många pratar om det och längtar efter det under lång tid. Den senaste tiden har jag både blivit morbror för första gången och andra vänner har också blivit föräldrar till mästerverk. Men hur är det att få barn, egentligen? Vad är det som har hänt? Låt mig lista några saker, som kan vara bra att veta innan man får barn.

 1. Frustrerande
  Livet är inte längre bara självständiga personer som tar eget ansvar och mycket tid för det jag eller vi vill. Det kan minst sagt vara frustrerande och ibland till och med irriterande. Men så är det med barn – de behöver vår omsorg och vår tid. Denna punkt är nog väldigt olika hur vi är förberedda när vi blir föräldrar.
 2. Ljud & annat
  Med barn kommer en massa ljud. Ibland roliga, för de lär sig, härmar och utvecklas. Men det kommer också tokiga och jobbiga: skrik, gråt, irritation. Och de kommer hela dygnet: också mitt i natten vill bebisar ha mat, ha trygghet, byta blöja med mera. Och barn, även små bebisar, kan slåss, rivas och bitas. Bara så ni vet.
 3. Ansvar & ekonomi
  Inte bara ljud följer med av att bli förälder, utan också att de ska ha mat, och av det kommer som sagt blöjor. Och med åren mer av din tid, energi och ekonomi (blöjor, mat, kläder, leksaker, möbler och så vidare, och så vidare). Att bli förälder är helt enkelt att få ansvar för allt det som en annan människa är och lever. Ett nyfött mästerverk är ett dygnet runt ansvar för sina föräldrar.
 4. Omvälvande prioriteringar
  Ett barn ändrar prioriteringarna. (Eller: borde verkligen göra det!) Barnet/barnen kommer bestämma när det är dags att sova, vakna, äta. Späckade scheman och överfyllda kalendrar: se upp! Detta innebär ju för de flesta av oss väldigt många bra saker.
 5. Helt enkelt underbart
  Om du nu tycker jag varit oklar och pessimistisk så är det inte hela bilden. Att få barn är också underbart. Tänk vilken glädje att få ta emot det efterlängtade barnet som vuxit nio månader i mammas mage. Tänk vilka gåva att ta hand om och vara med. Min och min frus erfarenhet är att det finns så mycket fantastiskt i att få nåden att ta emot ett nyfött barn i sina armar, i sin familj och sammanhang.

  Men som sagt, det är också ett ansvar och troligen livets viktigaste uppdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *