Hotfullt lotteri

Just nu pågår Purimfesten, till minnet av hur det judiska folket blev räddade undan faran som hotade dem. Den ondskefulle Haman kastade lott om vilken dag som den judiska folket skulle förgöras. Historien finns i Esters bok i Bibeln. Här kommer några rader utifrån min läsning igår.

Berättelsen är storslagen. Maktkamp, intriger, hat och kamp finns med. Skönhet, kärlek och äktenskap likaså. Vem som äras och upphöjs är ett tydligt perspektiv. Vilka lagar och regler som gäller behandlas också i boken.

Det finns två versioner av detta skeende, en hebreisk och en grekisk, där den sistnämnda har med mer inslag av tro på Gud genom till exempel bön.

Jag blir påmind under min läsning av

  • betydelsen att inte hata andra människor och folk, speciellt judarna. Berättelsen om Ester visar hur antisemitism funnits väldigt länge och tyvärr är det ett fortsatt problem, se till exempel Uppdrag Granskning.
  • hur viktigt det är att lita på Gud i alla livets lägen.
  • hur våra liv kan få avgörande konsekvenser för andra, ja kanske som för Ester för många andra.
  • hur avgörande det är att ära Gud och inte sig själv.

Låt oss ta tillfällen att fira livet. Och låt oss älska alla folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *