Imitera

Utan att tveka kan jag säga att det är en stor glädje och förmån att få bli förälder. Men. Det finns också andra delar och olika åldrar har sin respektive utmaning.

Det finns så mycket spännande med att bli och vara förälder. Men det finns också det som är svårt – som oro, ovisshet, att lära sig något medans vi har det fulla ansvaret som föräldrar. För det är ju inget vi gjort innan vi blir det. Personer har olika fallenhet för allt vad det innebär. Alla har vi säkert saker att jobba på. För mig är tålamod en av de uppenbara sakerna, det behöver jag verkligen mycket mer av. Då är det tacksam att det finns tålamod att ta emot. (Gal 5:22-23)

Spännande är att se hur barn härmar sin föräldrar. Tar efter och imiterar. Det gäller ju både goda vanor och ovanor. Tydligt är att barnen gör som vi gör, och inte som vi säger.

För vår äldsta är det nu en period full med aktivitet. Katten Linus, Pandan och nallarna får mat lagad (av olika slag), blir ammad, nattad, och tränad att sitta på pottan. Dottern hjälper till så mycket hon får och kan med disk, städning och annat. Allt till sina föräldrars glädje och prövade tålamod.

Jag tänker att så ska det vara. Att barnen är med och härmar, lär sig om livet i vardagen. Och jag ser det som att i detta ligger vår uppgift som föräldrar och vuxna: att visa på livet, närvarande ge uppmärksamhet och kärlek. Lyssna och fascineras, och säga till om och om igen när det bli fel.

På liknande sätt är det för oss alla som följer Jesus. Vi är kallade att imitera honom, alltmer likna hans person och liv. (Rom 8:28-29) Detta är vår riktning, en daglig utmaning. Så bra att vi har fått Hjälparen, den helige Ande, och får leva tillsammans med andra så att förvandlingen kan bli verklighet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *