Kärleksexplosion

Vet du varför vi firar pingst? Är det för att det blivit vår, för att många (i alla fall tidigare) gifter sig, eller finns det något mera? Många svenskar har ingen aning. Jag tror att delvis också gäller oss som tror på och följer Jesus. Sedan några år har annandag pingst tagits bort som helgdag, och ersatts med nationaldagen den 6 juni.

Jesus sa att det var för vårt bästa som han lämnade jorden och for tillbaka till Pappa Gud i himlen. Om han åkte kunde den helige Ande komma istället. (Joh 16:7)

Nu var det ju redan pingst när lärjungarna var samlade i Jerusalem i väntan på den som skulle komma. (Apg 2:1) Veckohögtiden firades och firas som en skördehögtid, men också med koppling till att Gud gav instruktioner till sitt eget folk. (3 Mos 23:16ff, 2 Mos 19-20) Dessa gavs för att visa på det goda livet som människan är skapad för, att leva i gemenskap med Herren Gud och följa honom i allt. Tydligt och mycket intressant är att dessa händelserna beskrivs på väldigt liknande sätt.

Pingsthelgen och den helige Ande hör ihop. Enligt Guds tilltal genom bland annat profeten Hesekiel skulle Anden fylla människor så att de skulle följa hans vilja och intentioner. (Hes 36:26-27) Genom Guds egen heliga närvaro skulle livet med Herren i denna världen inte bli något svårt, tungt eller omöjligt. Johannes skriver: detta är kärleken till Gud: att vi håller hans bud. Hans bud är inte tunga, eftersom alla som är födda av Gud besegrar världen, och detta är den seger som har besegrat världen: vår tro. Vem kan besegra världen utom den som tror att Jesus är Guds son? (1 Joh 5:3-5)

O_Come_Holy_Spirit_by_LordShadowblade

Jag ser i pingsten en fantastisk fullbordan av påsken. Den Gud som räddar oss genom sin son Jesus – som levde, dog och uppstod för hela världens räddning – gör oss genom sin Ande delaktig i sin egen räddningsplan, att alla människor från alla länder och i alla tider är inbjudna till den stora festen: att leva i Herrens gemenskap och vilja så att det blir visat och förklarat för alla omkring oss att vår Gud är Gud, att ingen annan finns som ger liv på riktigt och som räddar, nu och för evigheten. (Joh 3:16, 10:10b) Vi har inte fått modlöshetens Ande utan kraftens, kärlekens och självbesinningens Ande. (2 Tim 1:7)

Anden är inte främst en skön känsla eller till för vårt välbefinnande utifrån våra förväntningar. Guds Ande verkar bara efter Guds vilja och plan, och vill dra människor till Jesus och visa vad som är fel och vad som är rätt och uppenbara vilket ansvar vi alla har för våra liv.

Så: ta emot av det godaste av goda, av Guds egen närvaro, av den källa till liv som hjälper oss att leva med och för Jesus. Låt dig fyllas av Andens kärlek och kraft som göra att du och ni delar med er, blir generösa precis som Jesus. Så att vi alla i ord och handling gestaltar Guds räddning och rike! Lever i Guds kärlek och älskar alla! (Luk 11:1-13, Rom 5:5, Ef 5:18b)

Det är verklig fest det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *