Att göra det vi kan

Världen är en helt fantastisk plats – så vacker och fridfull, med familj, vänner, mat…
och samtidigt en totalt galen tillvaro där hat, våld, krig och oro råder för så många människor.

Vi har alla på ett eller annat sätt sett, mött och berörts av flyktingar som finns i och som lämnar Syrien och många andra länder för att hitta andra platser för sina liv. Barn reser utan sina föräldrar, föräldrar utan sina barn. Det är kris, mitt i vår tid, mitt i vår vackra värld.

Därför är det en strimma hopp att många här i Sverige och på andra platser är beredda att ompröva sin tillvaro, vad vi lever av och för. För jag tror att vi som människor ytterst sätt behöver leva för något som är större än oss själva – mer än jobb, resor, mat och boende. Om utsidan är än så fin, men insidan inte har riktning och mening… då saknas något avgörande.

Vi i Korskyrkan Uppsala kom genom en medlems initiativ med i Vi gör vad vi kan insamlingen till flyktingar på den grekiska ön Lesbos, som just nu via havets osäkerhet är en port in i Europa för många på flykt. På grund av det enorma gensvaret som mötte på detta blev vi tvungna att stänga vår insamling efter bara några dagar. Nu har vi fått vara med och förmedla sorterade kläder, skor, sovsäckar, hygienartiklar både till Lesbos och till flyktingboenden här i Sverige. Här följer en del av vårt tack till alla som varit med och hjälpt till:

Alla blev glada och oerhört tacksamma för dina gåvor. Din vilja att hjälpa till gör verkligen skillnad. Dina privata insatser är det som gör att ord blir till handling. Tack.
Varmt tack till de 60 ideella volontärerna som förra veckan sorterade allt i 82 olika kategorier för att komma till bästa nytta så snabbt som möjligt.
Detta är bara början. Nu börjar det mer långsiktiga arbetet och du behövs mer än någonsin i det.

Här följer några korta kommentarer.

 • SUPERHJÄLTAR
  Du är älskad, viktig och värdefull. Du kan få vara med och göra skillnad. Ditt liv spelar roll.
  Här i vår kyrka samlades föräldralediga med sina små barn, studenter, pensionärer, personer på väg till eller från sina jobb, de små gemenskaper vi kallar hemgrupper för att i handling visa sin omsorg och kärlek till andra människor. Flyktingar – ni är välkomna!
 • INITIATIV
  Det behövs någon som tar ett initiativ så att andra kan haka på. Det behövs någon som visar vägen och leder andra i deras liv och tjänst. Tack att du visade oss vägen!
 • SOCIALA MEDIER
  Nya tider kräver nya former. Idag är sociala medier (som facebook, instagram, twitter och så vidare) väldigt viktiga för att snabbt nå långt och brett.
 • GENSVAR
  Många människor vill vara med och hjälpa till. Därför är det viktigt att visa på hur de kan få vara det, och hjälpa dem att fortsätta på denna väg, för arbetet har som sagt endast startat. För den person som börjat vara med och ge kan få upptäcka att det inte bara handlar om givande och om mottagande. Det är så mycket djupare. Det handlar om att det bli formad som de människor vi egentligen vill vara, som de vi är skapade till. En mänsklighet som tillsammans bygger en värld som är värd att leva i, en tillvaro som fungerar, där vi möts i fred och försoning. Nu och för våra barnbarns barn.
 • HOPP
  Min vän Jesus kom med hopp. Att han ska komma tillbaka innebär att all ondska, alla övergrepp, alla krig, allt dödande, all flykt, allt elände – en dag ska vara över. Jesus ska döma i rättvisa. Sedan börjar den stora festen.

Jesus sa att de fattiga alltid kommer finnas bland oss. (Markus 14:3-9) Därför behöver vi inte oroas över situationen, men alltid vara redo att leva det liv som han kallar oss till. Vi får vara med och skapa världshistoria, göra skillnad i människors liv. Du och jag kan inte rädda alla – men vi kan göra det vi kan för att hjälpa och rädda så många som möjligt. Redan nu får vi smaka den härlighet som framtiden bär med sig när vi delar våra liv med varandra. En enda kropp, en enda mänsklighet.

Herre,
Låt ditt rike komma och din vilja ske.
Låt krigen ta slut, din fred och frid få råda.
Förbarma dig över oss alla, vi är en del i allt detta.
Led oss på dina vägar.
Amen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *