Tjäna varandra

Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former. (1 Petr 4:10)

Så skrev Petrus och visade hur vi genom alla våra olika personligheter och gåvor kan tjäna andra människor och visa kärlek genom handling. När jag i dag predikade på temat Kristen -genom hela livet: TJÄNA, sa jag att vi som följer Jesus helt naturligt ger till andra av det vi fått, delar med oss och sätter andra före oss själva. Vi står i tjänst eftersom vi mött den som först har älskat och betjänat oss. Ett boktips jag gav var Alf B Svenssons utmärkta Våga ge av dig själv – Du kan göra skillnad. (Libris 2015) Författaren visar att vi alla mår bäst när vi får göra skillnad och leva för andra. Vi är alla begåvade, det handlar bara om på vilket sätt. Vi behöver älska, se och uppmuntra varandra, särskilt våra barn. Visa hur det är att leva med andra i fokus.

I avslutningen av predikan sa jag att församlingen inte är skild från våra liv – i vardagen kan vi få betjäna människor och visa på Jesus. Det tror jag är så avgörande att vi upptäcker inte bara att Gud alltid är med oss utan att vi också kan få lära känna, berätta om och tjäna Herren var vi än finns. Som någon, kanske Franciskus, sagt: ”Predika alltid evangelium, de goda nyheterna om Jesus, och om det behövs använd ord.” Så här kommer några punkter på vad det skulle kunna betyda.

 • Diska jobbarkompisens tallrik, matlåda eller kaffekopp
 • Ta med grannens sopor ut
 • Dela med dig av fin frukt på bussen
 • Le mot dem du möter och säg -Hej, vad roligt att se dig!
 • Fråga om du får prata med Jesus om saken när någon har det svårt
 • Betala oväntat för någon i en kö
 • Avbryt fikapausens dåliga samtalsklimat med ett
  – Tänk vad jag är glad att få leva! Jesus är min kompis!
  Eller om det talas illa om någon, säg
  – Han/hon är så bra på att…
 • Lyssna, lyssna och lyssna
 • Erbjud dig att fixa punkteringen, skruva ihop trädgårdsmöblerna, kvällsmaten eller något annat hos din granne
 • Besök någon som sällan får besök

Jag tror det livet kan bli fullt med spänning. Och barnen kan verkligen vara med. Hur gör du för att tjäna dina medmänniskor?

När jag var på väg hem från kyrkan idag kom en vän med en fråga. En bekant till honom hade börjat läsa Bibeln och behövde vägledning. (Fullt förståeligt skulle jag säga efter att ha läst Bibeln i decennier.) Så frågorna blev ungefär: vilken Bibel är bäst, vilken Bibelbok ska han börja med, finns det andra böcker som hjälper? Precis detta är vad det handlar om att följa Jesus. Vi får vara vittnen som i alla de möten med människor som sker i vår vardag får försöka hitta de vägar vi kan för att dela de goda nyheterna om Jesus Messias.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *