Mästerskap och hjältar

Med jämna mellanrum är det olika idrottstävlingar. T20, CL, EM, OS… Det talas och skrivs spaltmeter på spaltmeter, till människors glädje och förtvivlan. Både utövare som får mångmiljonbelopp och de som arbetar så mycket de bara hinner för att kunna träna vid sidan av finns med på olika mästerskap. I medier lyfts de stora namnen fram, de som ska göra de avgörande målen och passningarna. Som förväntas ta medaljerna och vinna ära.

Med åren har mitt idrottsintresse svalnat, men fortfarande finns det något speciellt med spänningen, dramatiken, förhoppningarna och vad personer och grupper kan åstadkomma. Det är trist med den enorma pengafokuseringen och dopingen som finns i flera idrotter.

Fortfarande minns jag en solig lördag i september 1998 med stor glädje. Jag befann mig på en ö i Roslagen på en församlingshelg. Samma dag skulle Sveriges fotbollslandslag spela mot England i EM-kvalet. Därför gick jag runt på gården där vi befann oss för att leta upp en TV. Men det fanns ingen. Istället för att se på fotboll blev det så att jag var med och spelade fotboll i solskenet. Min erfarenhet då var att det var så mycket bättre.

När jag tänker på elitidrott och mästerskap inser jag hur mycket de som är med måste engagera sig och överlåta sig. Det är väldigt vackert och något som kan uppmuntra alla människor att ta emot och göra det bästa med de liv vi fått från Gud. Kroppsövningar är nyttigt på sitt sätt, och gudsfruktan på alla sätt (1 Tim 4:8). Genom mina vänner i KRIK ser jag hur tro, idrott, gemenskap, liv och glädje kan förenas på ett fantastiskt sätt! Så låt era barn vara aktiva och engagerade, men hitta en väg i alla val och möjligheter som finns.

I Guds rike är det annorlunda mot hur det är vid mästerskap. För till Guds rike behöver vi inte kvalificera oss, det har en annan (Jesus) redan fixat åt oss. Vi är alla inbjudna till den stora festen av kärlekens Gud. Självklart innebär livet med Gud att vi övar oss, blir bättre och bättre på att ha tålamod, älska, förlåta, visa omsorg, vara generösa, urskilja andar och så vidare. Livet innehåller också skador och motgångar. Men allt detta sker som ett utflöde av att vi mött och lever i kontakt med den som ständigt vill våra liv och vårt bästa, som skapat oss och alltid älskar oss fullkomligt.

Låt oss alltid leva för Herren ära. I tacksamhet, uthållighet och med blicken fäst på trons upphovsman och fullkomnare: Jesus! (Heb 12:1-3) Jesus är en verklig hjälte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *