Tala Herre, din tjänare hör

För mig är Bibeln en oerhört viktig bok (eller bibliotek om du vill det eftersom den består av många böcker). Min frikyrkliga tradition har bestått av läsare av skriften som frågat sig var står det och vad står det? Idag är det inte så på samma sätt längre. Det är en stor utmaning att bli och vara en Bibelläsare. Men att regelbundet läsa, lyssna och handla efter ordet kan vara helt avgörande för livet. Jag vill uppmuntra dig som läser detta att fundera på hur du kan hitta vägar till att läsa och ta del av allt det goda som Gud har gett oss genom sitt ord till oss.

På samma sätt som vi behöver andas luft, dricka vatten och äta mat behöver vi näring för vårt liv med Gud. Bibeln, bönen och gemenskap med andra troende är några delar som jag tror vi alltid behöver.

I min personliga läsning försöker jag kombinera översikt och djup. Med översikt menar jag att läsa längre stycken för att se helhetsbilden, den stora berättelsen, Guds kärlek, nåd och godhet genom historien. Det blir en kombination av alla sorters texter i olika genre och sammanhang. Jag läser igenom Bibeln regelbundet på detta sätt och tror att Gud har något viktigt att visa för mig liksom för alla människor. Till detta vill jag läsa på djupet. Det handlar om kortare stycken, kanske bara en eller ett par Bibelversar. Om att stanna upp, bli stilla, formas av Herrens tilltal och få ledning av den evige och trofaste Guden. Detta kallas för andlig läsning (lectio divina) och här handlar det inte om att ha läst, utom om det möte med levande Gud som läsningen innebär. Ibland kan översiktsläsning leda till detta personliga möte, att den helige Ande fäster min uppmärksamhet på något i texten som gör att jag stillar mig och tar in det, läser om och om igen, och låter det få bli till bön, tacksamhet och beslut.

Mitt i detta livet, också som småbarnsförälder, vill Gud tala, leda, uppmuntra, trösta och korrigera. Låt Herren tala genom att ta vara med honom. Försök att hitta tider och sätt som fungerar för dig. Det kommer att välsigna dig och många andra. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *