Kampen mot Goliat

Vi står i en kamp mot coronaviruset. Människor kämpar för livet. För att själva överleva, för att få andra att överleva. För att få andra och oss själva att följa instruktionerna, vägen till livet. För att få andra att ta in och förstå historien, nuläget och fortsättningen. Det finns så mycket som vill få oss att ge upp. Förhoppningar om att vi skulle vakna ur en mardröm, bristande tålamod och uthållighet. Men vi ska inte ge upp. Vi har något att ta sikte på.

Härom kvällen läste vi hemma om när herdepojken och kungaspelmannen David kom med mat, uppmuntran och frågor om hur läget var till sina tre äldsta bröder. Du kan själv läsa berättelsen i 1 Samuelsboken 17. Den israeliska armé med storebröderna var i strid med filisteerna. Eller snarare, de väntade på strid. Läget var spänt, alla väntade på vad som skulle ske. För under fyrtio dagar hade Goliat, en enorm filisté, stigit fram varje morgon och varje kväll och ropat ut sin utmaning. Någon skulle kliva fram från israelerna för att möta Goliat. Men ingen vågar, alla ryggar tillbaka.

När David kommer fram till platsen får han också höra ropet. Men han blir inte rädd, snarare förvånad att en fiende får håna den levande Gudens här. Äldsta brodern Eliav tycker han är för liten och på fel ställe. Kung Saul försöker sätta på honom för stor rustning. Men David går, med sina egna kläder, sin egen käpp och slunga, bäckens fem stenar.

Goliat skrattar. När Israel till slut skickar fram en stridsman blir det en ung pojke. Utan varken rustning eller svärd. Men i Herren Sebaots namn. Och Goliat faller till marken av den första stenen från bäcken. Med sitt eget svärd blir filistén halshuggen.

Och nu står inte härarna stilla lägre. Filistéerna springer för sina liv. De flyr allt vad de kan. Israelerna följer efter med segerrop och tar byte.

Ofta försöker vi vinna slaget. Hålla ut och hitta en lösning. Och ja, det kan vara helt naturligt och rätt att göra det.

Men tänk…
Tänk om…
Det finns en strid som vi inte kan, eller ens ska försöka vinna.
Kampen om våra liv. Striden om vilka vi är och vart vi är på väg. Om räddning för dig och mig och universum.

Jag tror att det finns en som vunnit seger åt hela sin skapelse. Jesus, Davids son. Han besegrade synden, skammen och ondskan. Han lämnade dem bakom sig när han uppstod ur graven för att sitta på Faderns högra sida. Jesus regerar för evigt. Därför kan vi frimodigt följa efter. I glädje över livets seger över döden.

Den seger Jesus vunnit kan få bli din. Du kan få ta emot honom och bli ett Guds barn. Som Johannes skriver: I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. Men åt dem som tog emot honom (Jesus) gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn. (Johannes 1:5-6, 12)

Öppna ditt liv och ta emot livet. Ta emot Jesus som den han verkligen är. Han vill vara med dig varje dag. Han vill visa dig sin väg. Sikta på Jesus. Det finns inget bättre!

Vill du veta hur du ska göra detta? Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till mig.

Till sist några bra sånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *