Vidriga övergrepp över hela jorden

Här följer några rader om hur hemskt livet kan vara år 2020. Vi kan fråga oss om det finns något hopp?

DEMOKRATISKA REPUBLIKEN KONGO

I ett så vackert på många sätt rikt land pågår en total katastrof. När samhället och rättssystemet inte fungerar så tar ondskan sig allt större plats. Våld, hot, brott mot mänskligheten. Inte bara genom dåliga villkor för liv, mat, arbete, skola och hälsovård för många människor. Men också genom avskyvärda och systematiska övergrepp av kvinnor och barn. Små barn. Zaida Catalán tog fram bevis för detta, men på grund av detta mördades hon och hennes kollega Michael Sharp 2017. Och ännu i år blir det en fråga om läkaren och fredsprismottagaren Denis Mukwege ska få skydd trots hoten han regelbundet lever med. Han som är en av de som hjälper och stödjer de drabbade, och visar en hoppets väg mitt i allt mörker.

SVERIGE

På internet. På hotell. I lägenheter och i hus. Sexhandeln pågår också här, helt nära oss. I skolor och på fritiden, ja hela tiden genom sociala medier, används ord och språk från porrens vidriga värld. Många unga har drabbats. Och kommer att drabbas. Luras att dela bilder. Luras att mötas och göra saker de inte borde få en fråga om eller tanke på. Polis och åklagare försöker göra det de kan, men bevis är ofta svåra att få fram. Mörkret är väldigt kompakt.

IRAK

Makt och pengar. En samhälle påverkat av många års krig och oroligheter. Brist på rättssäkerhet. Religiösa ledare som säljer kvinnor, så unga som 9-10 år, till prostitution. En sned värld, där den som säger sig erbjuda hjälp egentligen stjäl och förstör för den som är i behov. Framtider raderas. En ung kille som köper sex av unga tjejer säger att han aldrig vill att hans syster hamnar i detta parallella system. Men han själv är där…

INDIEN

Sedan flera år har kastsystemet formellt avskaffat, men i vardagen spelar det fortfarande roll för människor. Men inte bara mellan människor i olika sociala och ekonomiska grupper sker övergrepp. Detta vidriga sker överallt. Som när unga tjejer blir överfallna, antastade och våldtagna. Som när människor försöker dölja dessa hemskheter genom nya brott. Som när de fattigaste och mest sårbara fråntas det lilla de har. Sin värdighet och sitt liv. Och när oppositionsledare vill ta reda på mer, möta sörjande familjer, lyfta upp denna allvarliga fråga och söka sanningen blir de stoppade.

HOPP??

Mörkret är verkligen mörkt. Pornografi skadar och förvrider enorm. Makt och begär fördärvar. Alldeles för många kan inte hantera andras integritet. Trots många goda förutsättningar i världen finns det så mycket kvar att göra. Jag tänker att vi behöver

  • se hur det är här och över världen.
  • förstå att vi är en del i allt detta mörker.
  • be om hjälp från vår Gud.
  • inse att vi kan bidra med hopp.
  • prata med varandra, särskilt med våra barn, om vad det innebär att vara människa, att respektera andra, om de risker som finns omkring oss och hur vi hanterar dem samt om att göra skillnad i sitt sammanhang.

För att göra skillnad kan du också stödja exempelvis Evangeliska Frikyrkans, Talitas eller Panzisjukhusets arbete för människor och mot människohandel.

Jag tror att hur hemskt det än är omkring oss finns det hopp, och det hoppet är Jesus. Om honom står det: Ljuset lyser i mörkret och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:5) Han vill ge oss ljus i mörkret, en framtid och ett hopp. Tillsammans med honom får vi vara ljus där vi finns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *